WINDOWS SERVER 2012 WSUS KURULUMU
Yeni bir makale ile tekrar merhabalar. Bu makalemizde, Microsoft’un sunucu işletim sistemleri tarafında çıkarmış olduğu en son sunucu işletim sistemi olan, Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde mevcut durumda bulunan Windows Server Update Services (WSUS) 4.0 servisinin kurulum aşamalarından bahsediyor olacağız. WSUS tarafındaki kurulum adımlarına geçmeden önce, Windows Update Services (WSUS) hakkında genel bir bilgi vererek makalemize devam ediyor olalım.
Windows Update Services (WSUS) nedir?
Windows Update Services (WSUS), Microsoft tarafından hazırlanmış olan ürün güncelleştirmelerini , network ortamındaki client bilgisayarlara dağıtmamızı sağlamaktadır. Sistem yöneticileri, Windows Update Services (WSUS) sayesinde, yayınlanmış olan güncelleştirmelerin dağıtımını , WSUS yönetim konsolu üzerinden kendi ağındaki bilgisayarlara kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedirler. Windows Update Services (WSUS), Windows Server 8 Beta işletim sistemi üzerinde bir sunucu rolü olarak işletim sistemine entegre edilmiş bulunmaktadır.
Windows Server 8 ‘in çıkışı ile beraber , WSUS üzerinde de yeni özellikler dahil edilmiş durumda. Bunlar;
- · WSUS üzerinde bir takım yönetimsel işlemleri gerçekleştirmek için Windows PowerShell cmd let’ler dahil edildi
- · Yine Windows Server 2008 R2 ‘de olmayan SHA256 karma özelliğine sahip güvenlik geliştirmeleri mevcut
- · Windows Update Aracısı (WUA) sürümlerinden bağımsız dağıtım işlemi gerçekleştirme özelliği dahil edildi.
WSUS 4.0 ile beraber gelen yeni özelliklerden de kısaca bahsettikten sonra, sistemimiz üzerine WSUS kurulumunu gerçekleştirebilmek için donanımsal yönden ne gibi gereksinimlere ihtiyacımız var, bunlara bir göz atalım.
WSUS 4.0 Donanım Gereksinimleri
- · 1.4 GHZ x64 işlemci (önerilen 2 GHZ)
- · 2 GB RAM
- · 10 GB Disk Alanı ( önerilen 40 GB)
Evet, WSUS kurulumu için gerekli olan donanım gereksinimlerinden de kısaca bahsettikten sonra, WSUS 4.0 kurulum aşamalarına geçiş yapabiliriz. WSUS kurulumuna başlamak için sunucu işletim sistemimiz üzerinde Server Manager yönetim konsolunu açıyoruz.
Server Manager Dashboard yönetim konsolu üzerinde ise, Add roles and Features seçeneğine tıklıyoruz. Makalemizin bundan önceki bölümlerinde de bahsetmiş olduğumuz gibi, WSUS kurulumunu Windows Server 8 işletim sistemi ile beraber artık rol ekleme sihirbazını kullanarak kuruyoruz. Server 8 işletim sistemi öncesi işletim sistemlerinde ise, WSUS kurulumunu Microsoft tarafından hazırlanmış olan bir tool kullanarak gerçekleştiriyorduk.
Ad roles and features seçeneğinin akabinde ise, karşımıza Add roles and features configuration wizardekranı çıkmakta. Bu ekranı next diyerek geçiyoruz.
Installation type ekranında ise, karşımıza yukarıdaki şekilde de görmüş olduğunuz gibi iki tip kurulum seçeneği karşımıza çıkmakta. Role –based or feature-based installation seçeneği ile, WSUS kurulumu ile beraber sistemimiz üzerine gerekli roller ve servisler de beraberinde kurulmuş olmaktadır. Remote a Virtual Desktop Infrastructure scenerio or a Session Virtualization scenario seçeneği ile de, WSUS kurulumunu sanal masaüstü alt yapısını kullanarak gerçekleştirebilmekteyiz. Biz, ilk seçenek olan , yani Role –based or feature-based installation seçeneği ile kurulumu gerçekleştireceğiz. Kurulum için gerekli olan seçeneği de seçtikten sonra next diyoruz.
Server Selection ekranında, WSUS kurulumu ile beraber diğer rollerin de kurulumu yapılacağı sunucuların seçimini gerçekleştiriyoruz. Kurulumu , hali hazırda olan bir sunucu üzerine gerçekleştirebildiğimiz gibi, sanal bir harddisk üzerine de kurulum gerçekleştirebiliyoruz. Ben bütün server rollerinin sunucu üzerinde konumlandırılmasını istediğim için Select a server from server pool seçeneğini seçerek kuruluma kaldığım yerden devam ediyorum.
Server Roles ekranında ise, Roles listesi içerisinden Windows Update Services seçeneğini seçiyoruz. İlgili seçeneğin seçilmesinin ardından yukarıdaki şekil üzerinde de gördüğünüz gibi, Web Server ve NET Framework 4.5 gibi diğer sunucu rollerinin de, WSUS kurulum dosyaları ile beraber sistemimiz üzerine Install edileceğini görüyoruz. Pencere üzerinde, Add Features tuşuna tıklayarak diğer servislerinde WSUS kurulumu ile beraber kurulmasını sağlıyoruz.
Select Features ekranında ise, features ‘lerin listesini görüyoruz. Eğer, kurulmasını istediğimiz herhangi bir features var ise yine bu liste içerisinden ilgili serivisi seçerek kurulumunu yapabiliyoruz.
Bu pencerede ise, Web Server Role (IIS) servisi ile ilgili bir takım bilgiler mevcut . Next diyerek diğer bir kurulum adımına geçiyoruz.
Role Services ekranında, Web Server servisine ait yönetimsel bileşenlerin listesini görüyoruz. Yine bu liste içerisinden kurulmasını istediğimiz bir servis varsa liste içerisinden seçerek ilgili servisin kurulumunu yapabiliyoruz.
Bu pencerede ise, WSUS ile ilgili bir takım bilgiler ve ek kaynaklar mevcut. Next diyerek diğer bir adıma geçiş yapıyoruz.
Bu ekran üzerinde ise, WSUS servisine ait kurulumu gerçekleştirilecek olan WID Database, WSUS Services veDatabase seçenekleri mevcut. Bu pencereyi de next diyerek geçiyoruz.
Content location selection ekranında ise, WSUS kurulum dosyalarının depolanacağı partition ‘u belirleyip ardından next diyoruz.
Confirmation ekranında ise, artık WSUS kurulumuna başlamak için hazır durumda olduğumuzu görüyoruz. ArtıkInstall tuşuna basarak WSUS kurulumunu başlatıyoruz. Eğer kurulum sonrası, sisteminizin otomatik olarak restart edilmesini istiyorsanız Restar the destination server automatically if reguired seçeneğini seçmeniz gerekmekte.
Installation Progress ekranında, featuresler’in kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlanmış olduğunu görüyouz. Gerekli features’lerin kurulum işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı , fakat WSUS kurulumunu henüz tamamlamamış durumdayız. Bunun için, yine server manager yönetim konsolunu açıyoruz ve dashboard üzerinde Windows Server Update services üzerine gelip sağ tuş yaparak açılan menü içerisindenWindows Server Update Services seçeneğine tıklıyoruz. Bu işlemlerden sonra ise belirtmiş olduğumuz WSUS klasörü içerisine kurulum dosyalarının kopyalanma işlemi başlayacaktır.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi kurulum dosyalarının kopyalanma işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmış durumda. Close diyerek bu pencereyi de kapatıyoruz.
Close işleminin ardından karşımıza yukarıdaki şekil de görüldüğü gibi Windows Server Update Services Configuration Wizard ekranı çıkmakta. Bu wizard ekranını da next ile geçiyoruz.
Bu pencerede ise Microsoft update geliştirme programına katılmak isteyip istemediğimiz sorulmakta. Bu adımıda next diyerek geçiyoruz.
Choose Upstream Server ekranında, ortamımızda birden fazla WSUS sunucusu varsa bu sunucuları ister Microsoft ile isterse kendi aralarında sychronize olacak şekilde yapılandırabiliriz.”Synchronize from Microsoft Update” seçeneği seçildiği taktirde WSUS sunucumuz ile Microsoft arasında eşleştirme yapılır. WSUS sunucumuzu ortamda bulunan diğer WSUS sunucuları ile eşleştirme yapmak istiyorsak , Synchronize from Windows Server Update Services Server seçeneğini seçiyoruz.
Bu kurulum ekranında , WSUS sunucusunun proxy server üzerinden internete çıkması için gerekli olan ayarlar bulunmakta. Eğer yapımızda proxy server’imiz var ise, Use a proxy server when synchronizing seçeneği seçilerek gerekli proxy ayarları gerekli kısımlara giriyoruz. Proxy bilgilerinin gerekli kısımlara girilmesinin ardından next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.
Bu ekran da ise, WSUS sunucumuzun Microsoft Update ile iletişim kurmasını için Start Connecting tuşuna basıyoruz.
Choose Languages ekranında, güncelleştirmelerin hangi dillerde yapılması gerektiğini belirliyoruz. Dil seçimini ise, yine kullanmış olduğunuz işletim sisteminin türüne göre yapmamız gerekmekte. Liste içerisinden dil seçimini de yaptıktan sonra next diyoruz.
Choose Products ekranında, güncelleme yapabileceğimiz ürünlerin listesi mevcut. Yapımıza uygun ürün seçimlerini de yaptıktan sonra next diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.
Choose Classifications ekranında ise ,çeşitli kategorilerde güncelleme yapılabilecek update seçenekleri mevcut.
Set Sync Schedule ekranında, WSUS sunucusu tarafından yapılacak olan eşitlemenin manuel mi yoksa otomatik mi yapılacağı bize sorulmakta .Eşitleme işlemini eğer elle yapmak istersek, Synchronize manuallyseçeneğini, otomatik yapmak istersek de, Synchronize automatically seçeneğini seçmemiz gerekmekte. Ben eşitlemenin otomatik yapılmasını istediğim için Synchronize automatically seçeneğini seçerek kuruluma devam ediyorum.
Ve Finish diyerek kurulumu tamamlıyoruz. Kurulumun akabinde, WSUS yönetim konsolunu ise, Server Manager yönetim konsolu üzerinden,veya klavyeden Windows tuşuna basıp masaüstüne ulaşarak ta WSUS yönetim konsolunu açabilirsiniz.
WSUS 4.0 yönetim konsolu..
Evet, bu makalemizde Windows Server 2012 üzerinde Windows Update Services (WSUS) 4.0 kurulumundan bahsettik. Bir sonraki WSUS makalemde görüşmek üzere hoşcakalın..
Merhabalar anlatım için teşekkürler. Wsus u merkerzdeki cihaza yüklesem farklı şehirlerde ki bilgisayarlarımı yönetme imkanı sağlar mı ?